26.4.06

Μελισσόχορτο - Melissa officinalis


«Το μελισσόχορτο είναι δραστικό για τον εγκέφαλο, δυναμώνοντας τη μνήμη και διώχνοντας εντελώς τη μελαγχολία.»
John Evelyn, Άγγλος ημερολογιογράφος του 17ου αι.

Τα φύλλα του μελισσόχορτου, με τη γλυκιά γεύση και το άρωμα λεμονιού, είναι άριστη προσθήκη για τα ποντς φρούτων, τα κρασιά και τους χυμούς, ενώ το αφέψημα μελισσόχορτου γίνεται αναψυκτικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Είναι ξάδερφος της φασκομηλιάς και της λεβάντας.

Δεν είμαστε σίγουροι για το άν οι Αρχαίοι καλλιέργησαν το φυτό για φαρμακευτικούς σκοπούς ή για το νέκταρ, που καθώς τρέχει σαν χοντρό δάκρυ, μαζεύει τις μέλισσες. 'Οπως καινά χει το πράγμα, δεν άργησαν ν' ανακαλύψουν τις αρετές του. Οι Άραβες γιατροί όμως ήταν εκείνοι που κατάλαβαν τις θαυματουργές δυνατότητες του φυτού. Είναι οι πρώτοι που τ' ονόμασαν «φίλο της καρδιάς». (Βοηθάει τη λειτουργία της, καλμάρει τους παλμούς, ξελαφρώνει απ' το άγχος). «Φτιάχνει το κέφι» και υποβοηθά όλες τις ζωτικές λειτουργίες - απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα της νευρασθένειας, του άγχους, της έγνοιας, και εξαφανίζει πονοκεφάλους που οφείλονται σε νευρικά αίτια ή σε αμνησία.

Επί περισσότερο από 2000 χρόνια, το μελισσόχορτο ήταν πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξηρίων της ζωής, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στον τον Αβικέννα, Άραβα γιατρό του 11ου αι. Επί αιώνες ήταν δημοφιλές ως αποτελεσματική θεραπεία για τη μελαγχολία, το λήθαργο, την κακή μνήμη, αλλά και ως βοήθημα για την αποκατάσταση της νεανικής «ζωτικότητας». Οι μοναχοί του μεσαίωνα έβαζαν μελισσόχορτο μέσα σε «τονωτικά» που «ανακούφιζαν την καρδιά», για να δυναμώσουν την καρδιά και να τονώσουν τη διάθεση. Το νερό των Καρμελιτών, - ένα παρασκεύασμα του 17ου αι. που έφτιαχναν οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών για δυναμωτικό και κατευναστικό των νευρικών πονοκεφάλων και της νευραλγίας, συνδύαζε μελισσόχορτο με φλούδα λεμονιού, μοσχοκάρυδο και ρίζα αγγελικής.

Το μελισσόχορτο είναι θαυμάσια θεραπεία για τα νεύρα, Καταπραΰνει την ένταση, ανεβάζει τη διάθεση και αποκαθιστά την ενέργεια όταν είστε πολύ κουρασμένοι. Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του βοτάνου το καθιστούν μια καλή εναλλακτική θεραπεία για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Όταν λαμβάνεται τακτικά, καταπολεμά τις πεπτικές διαταραχές που οφείλονται στο άγχος, όπως π.χ. η ανορεξία, η ναυτία, ο κολικός, η κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η γαστρίτιδα. Το ήπιο έκχυμα του φυτού ηρεμεί τους παιδικούς πονόκοιλους νευρικής φύσεως.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ποικιλίες με πράσινα, χρυσά φύλλα ή τις μικτές. Το ζεστό τσάι από μελισσόχορτο είναι το καλύτερο για όσους διαβάζουν για τις εξετάσεις. Στην πραγματικότητα, παλιότερα αποκαλούσαν το μελισσόχορτο «το βότανο των μαθητών». Διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη ενώ συγχρόνως ηρεμεί τα νεύρα. Λέγεται επίσης ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου Άλσχαιμερ. Όταν πίνεται ζεστό, όπως στο τσάι από άνθη φλαμουριάς και μελισσόχορτο, κατεβάζει τον πυρετό προκαλώντας εφίδρωση. Μπορείτε επίσης να αφήσετε μερικά φύλλα να επιπλέουν στο ποτό, όπως π.χ. στον Κρύο χυμό με βόραγο και μελισσόχορτο, για προβλήματα αισθηματικής φύσεως ή ως αρωματικό συνοδευτικό.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Τα ζεστά αφεψήματα με μελισσόχορτο ανακουφίζουν από τον πυρετό, τη καταρροίκή έμφραξη και την ιγμορίτιδα.
  • Η δράση του βοτάνου κατά των ιών είναι αποτελεσματική στη γρίπη, τον έρπητα τον απλό και την παρωτίτιδα.
  • Η αντιβακτηριακή και αντισταμινική του δράση καθιστά το μελισσόχορτο άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες, όπως ο αλλεργικός κατάρρους, το έκζεμα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών.
  • Μειώνει το άγχος και τη μελαγχολία επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.
  • Είναι χαλαρωτικό ποτό για όσους δεν κοιμούνται καλά και για τα παιδιά πριν τον ύπνο.
  • Το μελισσόχορτο μπορεί να ηρεμεί τις νευρικές ταχυκαρδίες λόγω της επίδρασης του στην καρδιά, αλλά και να μειώνει την υπέρταση.
  • Όσο αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα, το βότανο ανακουφίζει από σπασμούς και πόνους της περιόδου. Το τσάι μελισσόχορτου διευκολύνει τον τοκετό αν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

(ειδικά για οδυνηρά έμμηνα): ρίξτε 20 πρέζες ξεραμένου φυτού σε ένα λίτρο νερό (2-4 φλιτζάνια τη μέρα).

ΑΦΕΨΗΜΑ

Υπολογίστε μια μικρή χούφτα βοτάνου σε ένα λίτρο νερό (2 φλιτζάνια τη μέρα, για ημικρανίες, νευρικές κρίσεις, ιλίγγους...).

ΚΡΑΣΙ
απο μελισσόχορτο: σε ένα λίτρο καλό άσπρο κρασί, αφήστε για 24 ώρες μια χούφτα μελισσόχορτο να μουλιάσει. Η θερμοκρασία να ' ναι 30 με 40° (2 μικρά ποτήρια τη μέρα).

ΠΟΔΟΛΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΛΟΥΤΡΑ
Υπολογίστε 1 χούφτα βοτάνου σε ένα λίτρο νερό (για ημικρανίες, κάνοντας συγχρόνως παγωμένες κομπρέσες).

ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ
για εξωτερική χρήση (λοσιόν, κλίσματα, κολπικές πλύσεις, κ.τ.λ.), 1 και 1/2 χούφτα βοτάνου σε 1 λ, νερό.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑΤΑ
φρέσκων φύλλων: Είναι δραστικά σε περιπτώσεις πληγών, τσιμπημάτων εντόμων (Μέλισσες, σφήκες) και θλάσεων.

ΜΕΛΙΣΣΟΝΕΡΟ (ΝΕΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ)
(δυσπεψία, αναιμία, αμνησία, υπερ-ευαισθησία κ.ά.). Χρησιμοποιήστε το εξωτερικά
(κομπρέσες, λοσιόν, κ.ά.) ή εσωτερικά. Στη δεύτερη περίπτωση ακολουθηστε επακριβώς τις παρακάτω δοσολογίες:¨
Για ενήλικες, ένα κουταλάκι του καφέ με νερό, γάλα ή μέλι, δυο φορές τη μέρα.
Για παιδιά, 15 σταγόνες με ζάχαρη μια φορά τη μέρα.
Μπορείτε ν' αγοράσετε μελισσόνερο σε βοτανοπωλεία, σας παραθέτω όμως δυο συνταγές, εμπνευσμένες απ' το πασίγνωστο "μελισσόνερο της Κάρμας».

ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 1

Σε ένα λίτρο κονιάκ ρίξτε μια χούφτα μελισσόχορτο που να μην έχει ξεραθεί τελείως, μια φλούδα λεμονιού, 10 πρέζες μοσχοκάρυδο, 10 πρέζες κόλιαντρο, 10 μοσχοκάρφια και 10 πρέζες κανέλας. Αφήστε το μείγμα σε σκιά για μια βδομάδα. Φιλτράρετε. Διατηρείτε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο ερμητικά κλεισμένο.

ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 2
Σε ένα λίτρο αλκοόλ των 45° ρίξτε 3 χούφτες μελισσόχορτο ξεραμένο, μία φλούδα λεμονιού και 5 πρέζες αγγελικής. Αφήστε το μείγμα στη σκιά για μιάμιση βδομάδα. Φιλτράρετε, προσθέστε στο μείγμα 1 χούφτα κόλιαντρο, 10 πρέζες μοσχοκάρυδο, 10 πρέζες κανέλα, και τρία μοσχοκάρφια. Φιλτράρετε και πάλι μετά 48 ώρες και διατηρήστε το σε μπουκάλι, όπως και παραπάνω.

22.4.06

Καλή Ανάσταση!!


Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά, Καλά με Υγεία σε όλους!

Άντε και άυριο.. ..σούβλες!

18.4.06


Μερικές φορές δεν υπάρχει κάτι να πεις και απλά ..κλείνεις τα "παράθυρα".

Φυτικές βαφές για τα αυγά του Πάσχα!


Φτιάξτε βαφές για τα αυγουλάκια, μόνοι σας! Απο λαχανικά και μπαχαρικά, όμορφα, παιχνιδιάρικα και προ παντώς υγειινά!

(το άρθρο είναι και πάλι απο το περιοδικό Vita-Body+Mind, τεύχος 7)

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αυγά: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα.

ΖΕΣΤΟΣ
Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα. Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π,χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά που θα μας δώσουν το χρώμα, σουρώνουμε, και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξίδι και τελικά τα αυγά.

ΚΡΥΟΣ
Ο τρόπος αυτός δίνει πιο ανοιχτά χρώματα. Μουλιάζουμε το αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που και αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να καλύπτει τελείως τα αυγά, Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμείτε.

Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα
Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι γιο 8-10 αυγά, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

ΒΑΘΥ ΚΙΤΡΙΝΟ
Για να βάψουμε αυγά στο βαθυκίτρινο χρώμα του κουρκουμά, θα πρέπει να φτιάξουμε το διάλυμα με το μπαχαρικό. Ρίχνουμε 5 κουταλιές κουρκουμά, 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό, όσο να καλύπτονται τα αυγά. βράζουμε πρώτα για 30 λε­πτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε με λεπτή σήτα ή γάζα. Στη συ­νέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ξίδι (1 κουτα­λιά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο­κρασία δωματίου.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

ΡΟΖ
Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΒ
Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώ­μα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομ­μένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξί­ζουν τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύ­γουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.

Ιδέες και τεχνικές για τη διακόσμηση

Με φλούδες κρεμμυδιών
Τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι και στη συνέχεια τα τυλί­γουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγό σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο κέλυφος.

Με στένσιλ
Με αυτοκόλλητα στένσιλ μπορούμε να βάψουμε εύκολα και γρήγορα σχέδια στα αυγά. Κολλάμε το σχέδιο (πεταλούδα, λουλούδι κλπ.) στο βρασμένο λευκό αυγό, το βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και το βουτάμε στο διάλυμα χρώματος σε θερμοκρασία δωματίου (κατά προτίμηση στο παντζάρι, που είναι το εντονό­τερο). Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν το χρώμα έχει «πιάσει». Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ.
Αυτό που μένει λευκό στο κέλυφος είναι το τμήμα κάτω από το αυτοκόλλητο. Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε αν, αντί για στένσιλ, χρησιμοποιήσου­με μικρά φυλλαράκια, πέταλα, χλόη κλπ., ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία απομακρύνουμε το φύλλο, θα έχει μείνει το αποτύπωμα του πάνω στο αυγό.

Με λουλούδια, φύλλα
Μαζεύουμε από οπουδήποτε (μπαλκόνια, πρασιές) μικρά λουλούδια και φύλλα με διάφορα σχήματα. Αφαιρούμε το μίσχο τους για να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται, τα τοποθετούμε προσεχτικά, χωρίς να τσαλακωθούν τα πέταλα τους, αναμεσα σε δύο χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαρύ βιβλίο,
ημερες. Οταν τα βγάλουμε, θα είναι επίπεδα και έτοιμα να τα χρησιμοποίησουμε. Βουτάμε ένα πινελάκι σε μη τοξική, διαφανή κόλλα, τοποθετούμε με απαλές κινησεις το αποξηραμένο λουλούδι πάνω σε ένα ήδη βαμμένο αυγό και με κόλλα με το πινελάκι, έτσι ώστε να κολλήσει το λουλούδι.

Μικρές Συμβουλές

  • Τα καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους.
  • Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώ­νουν! Ιδίως τα παντζάρια βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδή­ποτε βαφή αυγών θα βρείτε στην αγο­ρά. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
  • Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετε τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποι­ηθεί.
  • Για να μη σπάσουν τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά.
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε αναμειγνύοντας τα χρώματα σε ένα μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει. Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις.
  • Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.

14.4.06

Πρώτες βοήθειες για το σαβούρωμα του Πάσχα!

Το Πάσχα πλησιάζει και συνίσταται ψυχραιμία! Το κατσικάκι δε σας φταίει σε τίποτα, αλλά ούτε και η σούβλα! -είπαμε, αυτή δε τρώγεται! Να το θυμάστε! Και επειδή τα παιδιά των προκομένων πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, προμηθευτείτε τα παρακάτω βότανα - ίσως φανούν χρήσιμα!

(Το παρακάτω είναι απο το περιοδικό Vita Body+Mind, τεύχος 7)

Βότανα όπως το κάρδαμο, το γλυκάνισο, το χαμομήλι, η μέντα, ο μάραθος, το κόλιανδρο και το αγριοκύμινο θα ηρεμήσουν το στομάχι σας, θα βελτιώσουν την πέψη και θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και τη δυσφορία. Συνδυάστε τα για να φτιάξετε ροφήματα ή προσθέστε τα στο φαγητό σας.
Τις ημέρες αυτές εντάξτε επίσης στη διατροφή σας δροσερές και καταπραϋντικές τροφές, όπως το γιαούρτι, οι μπανάνες, τα παντζάρια, το λάχανο και τα καρότα. Θα σας ανακουφίσουν από τον ερεθισμό και την καούρα.

Αφέψημα με χαμομήλι και δυόσμο
Το χαμομήλι και ο δυόσμος είναι ιδανικά για τη χώνεψη και ταυτόχρονα πολύ δροσιστικά. Χαλαρώνουν τους μυς του στομάχου και ανακουφίζουν από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Προσθέστε στο αφέψημα σας και σπειραία, βότανο γνωστό για την αντιόξινη δράση του.

ΥΛΙΚΑ (για 1-2 δόσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού ξερά άνθη χαμομηλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερά φύλλα δυόσμου
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή σπειραία
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τα βότανα σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Με το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 10-15'.
Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα, αφού, εκτός των άλλων, δεν θα σας επιβαρύνει με θερμίδες.



Τσάι με γλυκόριζα και φλούδες μανταρινιού

Η γλυκόριζα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ικανό­τητα του οργανισμού να καταπολεμά το άγχος. Το μανταρίνι, από την άλλη πλευρά, διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.

ΥΛΙΚΑ (για 1-2 δόσεις)
3 γρ. γλυκόριζα
3 γρ. ξερές φλούδες μανταρινιού
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20'. Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα. Πιείτε δύο φλιτζάνια την ημέρα. Το συγκεκριμένο τσάι θα σας δώσει ελάχιστες θερμίδες.



Ανατολίτικο ρόφημα
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ανατολίτικο ποτό που συνδυάζει ροδόνερο, μέλι και καρυκεύματα. Το κάρδαμο και η κανέλα βοηθούν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης. Το γιαούρτι, το ροδόνερο και το μέλι έχουν παρόμοια δράση, ενώ είναι ευερ­γετικά για τη χλωρίδα του εντέρου.

ΥΛΙΚΑ (για 1 δόση)
1 γιαούρτι
100 ml ροδόνερο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Στην περίπτωση που φάγατε υπερβολικά στο μεσημεριανό γεύμα, το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί ιδανικό βραδινό.



Τσάι με λεμονόχορτο
Το λεμονόχορτο βοηθάει την πέψη, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας.

ΥΛΙΚΑ (για 1 δόση)
15 γρ. λεμονόχορτο
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το λεμονόχορτο σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Με το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 20'.
Πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα, αφού δεν θα σας επιβαρύνει με θερμίδες.


12.4.06

Στρουθοκάμηλος - update!



Η στρουθοκάμηλος τελείωσε! Άρχισε σε προηγούμενο ποστ και τελειώνει σε αυτό. Ευχαριστώ και πάλι τον epicouro για τη φωτογραφία! :)
Για όσους είπανε "άστο έτσι!" ..δείτε τη διαφορά τώρα που τελείωσε ;)

10.4.06

Κοπιάστε!


Pizza special με extra φρέσκια ντομάτα! :)

8.4.06

Σελήνη



Αυτή είναι η σελήνη.. Μαγεία και μυστήριο για μερικούς, μελαγχολία και νευρικές διαταραχές για άλλους! Στη φωτογραφία φαίνετε όμως η πραγματικότητα της. Ερημική και μόνη, αιωρείται μέσα στην απλότητα της, τη μονοτονία της και την άχαρη ύπαρξη της.
Και όμως, αυτήν κοιτάνε πολλοί και φτιάχνουν όνειρα, βρίσκουν ελπίδα, αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Αυτήν κοιτάνε και μετά κοιτάν και σένα και λένε "σ'αγαπώ", λες και μαγεύτηκαν ξαφνικά. Αυτήν κοιτάνε και κλαίνε γιατί βλέπουν την αντανάκλαση της μοναξιάς τους και της μελαγχολίας τους.
Πως γίνετε μια μπάλα απο σκόνη και πέτρες να κουβαλάει τόσο συναίσθημα και να προκαλεί άλλο τόσο. Ίσως τελικά μας μαγεύει το φώς της .. το φώς που δεν είναι καν δικό της. Η απόσταση, κοντά αλλά μακρυά. Νομίζεις οτι θα την φτάσεις, οτι είναι δική σου, αλλά ξέρεις πως ποτέ δε θα είναι και ποτέ δε θα τη φτάσεις. Η ψευδαίσθηση που μας χαρίζει. Αυτή είναι η μαγεία.
Μια ανύπαρκτη μαγεία που και αυτήν εμείς τη δημιουργούμε και δε μπορεί παρά να έχει αποδέκτη μόνο εμάς.


(τη φωτογραφία την έβγαλε ο αδερφός μου με το τηλεσκόπιο-τέρας του. Περιμένω να τον δω για 2 εβδομάδες το Πάσχα, πριν επιστρέψει και πάλι με την οικογένεια του στην Αμερική. Καλό Ταξίδι!)

6.4.06

Για τον epicuro!



Αφιερωμένο εξαιρετικά στον
epicuro, του οποίου δανείστηκα την υπέροχη φωτογραφία της στρουθοκαμήλου!! Η ζωγραφιά είναι σε αρχικό στάδιο και ενδέχεται να τελειώσει αυτή την εβδομάδα. Η διαδικασία ήταν μια απόλαυση και σ'ευχαριστώ πολύ!
Ελπίζω και ..εις άλλα τέτοια! :)