14.4.06

Πρώτες βοήθειες για το σαβούρωμα του Πάσχα!

Το Πάσχα πλησιάζει και συνίσταται ψυχραιμία! Το κατσικάκι δε σας φταίει σε τίποτα, αλλά ούτε και η σούβλα! -είπαμε, αυτή δε τρώγεται! Να το θυμάστε! Και επειδή τα παιδιά των προκομένων πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, προμηθευτείτε τα παρακάτω βότανα - ίσως φανούν χρήσιμα!

(Το παρακάτω είναι απο το περιοδικό Vita Body+Mind, τεύχος 7)

Βότανα όπως το κάρδαμο, το γλυκάνισο, το χαμομήλι, η μέντα, ο μάραθος, το κόλιανδρο και το αγριοκύμινο θα ηρεμήσουν το στομάχι σας, θα βελτιώσουν την πέψη και θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και τη δυσφορία. Συνδυάστε τα για να φτιάξετε ροφήματα ή προσθέστε τα στο φαγητό σας.
Τις ημέρες αυτές εντάξτε επίσης στη διατροφή σας δροσερές και καταπραϋντικές τροφές, όπως το γιαούρτι, οι μπανάνες, τα παντζάρια, το λάχανο και τα καρότα. Θα σας ανακουφίσουν από τον ερεθισμό και την καούρα.

Αφέψημα με χαμομήλι και δυόσμο
Το χαμομήλι και ο δυόσμος είναι ιδανικά για τη χώνεψη και ταυτόχρονα πολύ δροσιστικά. Χαλαρώνουν τους μυς του στομάχου και ανακουφίζουν από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Προσθέστε στο αφέψημα σας και σπειραία, βότανο γνωστό για την αντιόξινη δράση του.

ΥΛΙΚΑ (για 1-2 δόσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού ξερά άνθη χαμομηλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερά φύλλα δυόσμου
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή σπειραία
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τα βότανα σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Με το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 10-15'.
Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα, αφού, εκτός των άλλων, δεν θα σας επιβαρύνει με θερμίδες.



Τσάι με γλυκόριζα και φλούδες μανταρινιού

Η γλυκόριζα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ικανό­τητα του οργανισμού να καταπολεμά το άγχος. Το μανταρίνι, από την άλλη πλευρά, διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.

ΥΛΙΚΑ (για 1-2 δόσεις)
3 γρ. γλυκόριζα
3 γρ. ξερές φλούδες μανταρινιού
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20'. Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα. Πιείτε δύο φλιτζάνια την ημέρα. Το συγκεκριμένο τσάι θα σας δώσει ελάχιστες θερμίδες.



Ανατολίτικο ρόφημα
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ανατολίτικο ποτό που συνδυάζει ροδόνερο, μέλι και καρυκεύματα. Το κάρδαμο και η κανέλα βοηθούν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης. Το γιαούρτι, το ροδόνερο και το μέλι έχουν παρόμοια δράση, ενώ είναι ευερ­γετικά για τη χλωρίδα του εντέρου.

ΥΛΙΚΑ (για 1 δόση)
1 γιαούρτι
100 ml ροδόνερο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Στην περίπτωση που φάγατε υπερβολικά στο μεσημεριανό γεύμα, το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί ιδανικό βραδινό.



Τσάι με λεμονόχορτο
Το λεμονόχορτο βοηθάει την πέψη, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας.

ΥΛΙΚΑ (για 1 δόση)
15 γρ. λεμονόχορτο
300 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το λεμονόχορτο σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Με το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 20'.
Πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα, αφού δεν θα σας επιβαρύνει με θερμίδες.


13 σχόλια:

Marina είπε...

Ηδη τρέχω στο σουπερμάρκετ να προμηθευτώ τα βασικά..πολύ ωραίες οι συνταγές σου..

mickey είπε...

Αν κι ήθελα να ξεκινήσω και σε σένα κάποτε με "σεφτέ", δε σε πήρα χαμπάρι το πρωί (ήταν ευκαιρία), κοιμήθηκα μετά και η πανταχού παρούσα Μαρίνα με πρόλαβε! Δε μπορώ να περιμένω άλλο.

Πολύ ωραία τα blog σου και γεμάτα όμορφα και ...νόστιμα πράγματα. Φυσικά, τρελαίνομαι για γλυκά! Πότε θα με κεράσεις και μένα; (στο ατελιέ σου εννοείται ;))

KV είπε...

πολύ χρήσιμα και επίκαιρα !!! Αύριο που θα έχουμε γαλατικό γιουρούσι στο μενιρένιο, θα αφήσω τον υπολογιστή ανοικτό στο blog σου!!!!!

Unknown είπε...

Δεν έχω καταλάβει γιατί θα με πονάει το στομάχι, θα έχω καούρες κτλ κτλ...

Τί λες βρε... Υπάρχει καλύτερο καταπραϋντικό για το στομάχι από μια σπάλα;; (ολόχληρη...)

NinaC είπε...

Τελικά που θα κάνουμε Πάσχα? Σπίτι σας, σπίτι μας ή και κάπου αλλού???

:ppppppp

alombar42 είπε...

Συμφωνώ με τον Darth - το καλύτερο καταπραϋντικό για το στομάχι είναι δυο κιλά παϊδάκια :)))

Unknown είπε...

Now we're talking....

Λαμπρούκος είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά μήπως θα μπορούσες να μου πεις πως μπορώ να αδυνατίσω σαβουρώνοντας αρνί στη σούβλα και σαραγλί για επιδόρπιο?

Melina's Art είπε...

marina+kv: χαίρομαι που βρήκατε το ποστ ενδιαφέρον! Είναι καλό να ξέρουμε οτι κάποια μικροπροβλήματα (ίσως και μεγάλα), μπορούμε να τα λύσουμε απλά και με αυτά που μας δίνει η φύση, χωρίς να καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα, είτε αυτά είναι χωνευτικά ή ηρεμιστικά και αγχωλιτικά!

mickey: Καλώς τονε και ας άργησε! :) Απο γλυκάκια δόξα το Θεό, ότι θες.. και όποτε θες! ;)

darth+alombar: Βρε, τι να περιμένει κανείς απο σας.. εκτίμηση στα αγνά και υγειινά;; Σωθήκαμε! Σαβουροφάιδες! Άντε να κάνετε παρέα να φάτε κάννα βοιδι ο καθένας! Μου θυμίζετε το γλέντι στο τέλος κάθε κόμικ, του Αστερίξ και Οβελίξ! Ένα τραπέζι γουρουνόπουλα και απο 2 σε κάθε έναν απο εσας! (μήπως συναγωνίζεστε τα μενίρ;;)

cd: Πληγές ξύνεις εσύ;; Να δεις πως στο τέλος...αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα του! Τις συχαίνομαι τις γιορτές. Ο ένας θέλει απο κει, ο άλλος απο δω και στο τέλος τσακωνόμαστε και μας βγαίνει το αρνί απο τη μύτη!

λαμπρούκε: Γιατί να αδυνατίσεις καλέ μου; Εσύ μπορεί να θέλεις γυναίκες 90x60x90, τις γυναίκες όμως τις ρώτησες αν θέλουν άντρα 60x60x60;; Αν δεν έχει "περίσευμα" να ζουλήξουμε.. τι να το κάνουμε, συγνώμη δλδ.. :)

morgana: Εσύ τα λες! Ποιος σε ακούει όμως!! (βλ. απο πάνω σαβουροφαίδες!) :)

Epicuros είπε...

Χρήσιμες οι προτάσεις με τα αφεψήματα και βότανα. Καταγράφονται με ευχαριστίες...

Unknown είπε...

morgana είσαι εντελώς εκτός θέματος....

κουρκουμπινάκι είσαι πολύ σίγουροι ότι είμεθα σαβοροφάιδες; Γιατί αν ναι, να περάσω να πάρω τον Αλ καμιά μέρα να πάμε και για πέρδικες....

Melina's Art είπε...

darth είσαι ξεδιάντροπος (εκτός απο σαβουροφάης!) :p Θα βάλω τη καμηλοπάρδαλη μου να φαι τις καμήλες σου!

an-lu Ο δυόσμος γενικά είναι ότι πρέπει για το στομάχι. Έχω μια γλαστρούλα και θα το δοκιμάσω και φρέσκο! ;)

epicuros :)

alombar42 είπε...

Καλή η χορτοφαγία αλλά και λίγη χοληστερίνη χρειάζεται!

Να λιγδώσει το αντεράκι μας, που έλεγε και ο Χάρυ Κλυν :)