26.2.06

Pimpinella anisum


...Ή αλλιώς, Γλυκάνισο. Μη το μπερδέψετε όμως!

Υπάρχουν 3 ήδη γλυκάνισου: Το ανισόδεντρο (κατάγεται απο την Κίνα και θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση του), τον κάρο ή άνισο των Βοσγίων και το γλυκάνισο ανισόφυλλο που ανήκει στην οικογένεια του καρότου (το τελευταίο είναι το ποιο ευρέως διαδεδομένο).
Το γλυκάνισο έχει μεγάλη ομοιότητα με το κώνειο (θυμάστε τι έκανε στον Σωκράτη!). Η διαφορά του με το γλυκάνισο είναι στην μυρωδιά του φυτού και στα λουλούδια του τα οποία σχηματίζουν μπουκέτα και δίνουν καρπούς με σχήμα μικρών αυγών που στο εσωτερικό τους κρύβουν 2 χνουδωτούς σπόρους.

Η καταγωγή του είναι πιθανότατα η Μεσόγειος και η Ανατολή. Στην Ευρώπη αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα και άρχισε να καλλιεργείται μετά τον 16ο αιώνα. Η αρχαία κινέζικη ιατρική κάνει ευρεία χρήση του όπως και η Ινδική. Επίσης πολλές αναφορές έχουν γίνει για το βότανο απο τον Διοσκουρήδη και τον Πλίνιο.

Οι καρποί του γλυκάνισου διεγείρουν όλες τις λειτουργίες του σώματος, ενεργοποιούν τις εκκρίσεις, υποβοηθούν την καρδιά, την αναπνοή, δυναμώνουν τον οργανισμό ώστε να αμύνεται στις αρρώστιες και αυξάνουν την απόδοση των νερυκών κυττάρων - επομένως και του εκγεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το εκχύλισμα όμως των σπόρων αποτελέι πραγματκό ναρκωτικό άσχετα αν απάυτό φτιάχνουμε το ούζο!

Περίεργα:
-Το γλυκάνισο λειτουργεί ως ερεθιστικό/ναρκωτικό για τους σκύλους (όπως το catnip για τις γάτες!)
-Κάποτε πιστεύανε - δε ξέρω αν το πιστεύουν ακόμα - οτι το γλυκάνισο διώχνει το "κακό μάτι".
-Τα έλαια των καρπών του φυτού λένε οτι είναι ιδανικά για ποντικοπαγίδες - σκοτώνει όμως τα περιστέρια.
-Αν κρεμάσεις σπόρους γλυκάνισου στο προσκέφαλο του κρεββατιού, λένε οτι θα ανακτήσεις τη νιότη σου!
-Αν το βάλεις κάτω απο το μαξιλάρι σου, θα διώξει τους εφιάλτες.

Ειδιότητες:
Αντισιπτικό
Αντισπασμωδικό
Αρωματικό
Διαλύει τα αέρια του στομάχου
Χωνευτικό
Αποχρεμπτικό
Τονωτικό
Μαλακτικό για λοιμωξεις πνευμόνων

Χρησιμοιείτε για:
- την επιλεψία
- να καταστρέφει βακτηρίδια του εντέρου και του στομάχου
- την αυπνία
- γυναικολογικά: την παραγωγή περισσότερου μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό, να απαλύνει απο κράμπες κατά τη διάρκεια έμμηνου ρύσις, σταθεροποίει επίσης τον κύκλο
- το πετικό σύστημα: στους κολικούς ειδικά των βρεφών, ανοίγει την όρεξη, επιταχύνει τη χώνεψη, στις ναυτίες, καθαρίζει τα έντερα (σε συνδιασμό με άλλα βότανα)

3 σχόλια:

Rodia είπε...

Να σου πω.. η πεθερά μου έλεγε να δίνω στο μωρό "ανασόνι" (γλυκάνισο δλδ) για να κοιμάται και να μη κλαίει.. Ρώτησα ένα φίλο μου γιατρό και μου είπε "προς Θεού όχι, επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου" και τον άκουσα και δεν έδωσα.
Το συμπέρασμα; Ισως πότιζε ανασόνι το γιόκα της!
(κακιούλα.. χεχε..)

:-)

Rodia είπε...

Ξέχασα να σου γράψω ότι μου αρέσει ο γλυκάνισος! Βάζω πάντα στο ζυμωτό ψωμάκι, το ζυμώνω με νερό στο οποίο έχω βράσει γλυκάνισο.

Α! Κάτι ακόμα. Το Ρόδο της Ιεριχούς που μου χαρίσανε προοδεύει. Ολο και πρασινίζει. Ευχαριστώ που μου το γνώρισες:-)

..άραγε μεγαλώνει; αναπτύσσεται ή μένει στο ίδιο μέγεθος;..

:-)

Melina's Art είπε...

Ροδιά μου, Καλημέρα!
Το γλυκάνισο όντως επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα σαν τονωτικό ας πούμε. Παρόλο που το χρησιμοποιούμε και για τις αιπνίες! Πολλά βότανα έχουν αυτές τις αντικρουόμενες ιδιότητες. Και αυτό γιατί είναι κυρίως εξισσοροπιτικά του οργανισμού.
Δεν αποφεύγεται η χρήση του γλυκάνισου στα μωρά απ'όσο γνωρίζω. Έδινα και στο δικό μου μωρό. Ακόμα και αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ, το Κιντερτέ, που υποτίθεται οτι είναι ένα μείγμα βοτάνων που χαλαρώνουν ένα μωρό, περιέχει γλυκάνισο.
Αν υπάρχουν αμφιβολίες πάντως για τη χρήση του, εξίσου καλό -και θαυματουργό- είναι το τίλιο. Καταπραυείνει κολικούς, ηρεμεί και φέρνει ύπνο. Είναι ένα κι'ένα για τα βρέφη. Είναι όμως και δυσκοίλιο. Καλό είναι να συνδιάζεται μαζί με χαμομήλι που είναι επίσης ηρεμιστικό και ευκοίλιο - ώστε να υπάρχει ισσοροπία για τα ευαίσθητα εντεράκια! :)

Χάρηκα πολύ που κατάφερες και προμηθεύτηκες το Ρόδο!! Δε μεγαλώνει πάντως τρομακτικά. Μπορείς να το έχεις σε μια πιατέλα για πάντα. Πρέπει να φτάνει περίπου τα 10, ίσως 15 εκατοστά σε ύψος και απλώνεται (όχι πολύ, αφού γίνεται ξανά μια "αχυρένια" μπαλίτσα όταν το βγάλεις απο το νερό) :)